Friday 17 February 2012

over mijn nieuwe machine en van alles en nog wat


Om mijn nieuwe Pfaff uit te proberen maakte ik deze onderzetter. De machine werkt prima en heeft erg veel mogelijkheden. Ik hoop dat ik er weer snel vertrouwd mee ben. Dat moet wel want ik heb mijn oude Pfaff ervoor ingeruild, best wel spannend.
De kopjes van dit Poolse servies spaar ik graag bij elkaar. Het liefst heb ik ieder kopje met een ander patroon. Er zijn er zoveel! Ik kreeg er een paar voor mijn verjaardag en soms zien we een winkeltje met het servies als we op vakantie zijn.


Dit is mijn nieuwe naaimachine, een Pfaff quiltexpression 4.0. Hierbij ligt het eerste project, een mapje voor de e-reader van mijn man.


Dit is een ienie-miniquiltje bedoeld als sleutelhanger.Ik naaide hem op rasterquick, er zit vulling tussen en hij is ook nog doorgequilt. Het hele quiltje meet 5 cm bij 5 cm. Hij is op de post gegaan als cadeautje en zal nu wel aangekomen zijn, dus kan ik hem hier even laten zien. Een gepriegel, maar wel leuk om te doen.


Deze berg schapenwol uit Groningen heeft mijn schoonvader(93 jaar!) gesponnen. Alle wol heb ik net gewassen en de strengen moeten nog wel tot bolletjes worden opgerold. Dan moet ik nog bedenken wat ik ervan zal maken. Er zijn in ieder geval 21 strengen van dezelfde kleur, nog 4 andere lichte en 4 donkere. Mijn schoonvader spint nog iedere dag. Hij zou graag wat verkopen maar veel mensen willen geen echte schapenwol dus dat is wat lastig. Hij breit in ieder geval ook wel zelf op een zelf gemaakt breiraam ( het is niet echt een machine, meer als een groot punnikraam). Hij zegt dat het goed voor je gezondheid is als je iedere dag bezig blijft!!


Deze 2 katoenen hoezen (ter grootte van een klein bed, kindermaat of bedstede maat?)kocht ik een tijdje terug in een tweede hands winkeltje. De meeste oude knopen zitten er nog aan en de stof voelt erg zacht. In de rode zit helaas een gat. Verder is er genoeg stof over om te gebruiken.

Leuke kleuren en streepjes toch? Ik hoop dat het niet al te versleten is om te gebruiken. Zouden ze vroeger ook hoezen gebruikt hebben voor de bedden, de meeste mensen in Nederland gebruikte toch dekens? Weet iemand van jullie dat?

Nog iets meer info: De maten zijn 1.27cm bij 165cm. Verder zijn ze machinaal in elkaar gezet maar de knoopsgaten zijn met de hand gemaakt.


Verder blijf ik regelmatig werken aan mijn Lucy Boston blokken. Er moeten nu ontzettend veel beige stukjes genaaid worden als rand om alle blokken. Dus daar ben ik nog wel even zoet mee.

Gezellig weekend,

Groetjes
Annemieke

12 comments:

Miranda said...

Wat goed van jou schoonvader! En wat ik me kan herinneren van mijn grootouders die zo'n 110 jaar geleden geboren werden is dat ze deze heel vroeger gebruikten als ze gingen werken bij de boeren in de zomer in de Beemster, fietsend vanaf een dorpje bij Hulst, Zeeuws-Vlaanderen helemaal naar het daar. Daarin werd hooi gevuld en dat was hun matras....maar kleinere versies werden als een tweepersoons kussen gebruikt, om bij de boeren in de stal te mogen slapen en wonen.

Heleni said...

Wat een leuke bekers, maar ook de onderzetter die je op de nieuwe machine gemaakt hebt. Past perfect bij elkaar.
Die oude tijken zijn helemaal super. Volgens mij werd dat vroeger wel gebruikt als hoes voor een soort dekbed maar wat het precies was, weet ik niet.
Geweldig hè dat je schoonvader nog zo aktief is. Hij heeft helemaal gelijk dat je bezig moet blijven.

groet Heleni

Marga (MarPie) said...

Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst, deze heb ik ook en bevalt uitstekend. Leuk je blauwe onderzetter (eerste foto)sleutelhanger vind ik te gek. Dank je wel voor het idee. Op welke dikte van pennen brei je die schapenwol. Soms zit ik wel eens te denke dat ik een simpele omslagdoek zou willen. Kan wel breien maar niet zo heel goed, ajour word bij mij niks. Heb de gaten wel maar die zitten op totaal andere plaatsen dan waar ze moeten zitten. Je Lucy Boston blokken zijn mooi.

Fijn weekend,
Marga♥

Anne said...

Hé, wat leuk om je bekers te zien! Ik heb ook net m'n nieuwe bekers op m'n blog laten zien, heb er inmiddels 12 verschillende! Wat zijn ze geweldig hè? En ze drinken zo lekker. Veel plezier ermee en mooie dingen maak je,

gr. Anne.

ineke said...

Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst. Wat een leuk servies en de onderzetter past er helemaaal bij Jij ook fijn weekend groetjes ineke

Esther said...

Wat is je Lucy Boston blok prachtig, de one retted trouwens ook, veel plezier met je naaimachine groetjes Esther.

Wieke van Keulen said...

Geweldig Annemieke en wat een prachtige wol. Je zou eens contact kunnen opnemen met Weldraad. Misschien willen zij de wol van je vader wel verkopen. Met welke naalden brei je deze wol? Misschien wil ik zelf ook wel eens wol van hem kopen, maar ik hou van dunnen draden (voor breinaald 2,5 - 3). Geef je vader maar mijn complimenten. En, je blokken zijn ook mooi hoor.

Anonymous said...

Hoi Annemieke,
Wat leuk allemaal. Zelf heb ik ook zo'n pfaff quiltexpression 4. Ik ben er blij mee.En ook ik ben fan van het Pools aardewerk. Ik heb inmiddels al heel wat bij elkaar gespaard. Wat ga je verder doen met die hoezen? Veel plezier met al jouw nieuwe aanwinsten.

Inge said...

Wat een mooie machine en je hebt meteen al een paar leuke dingen gemaakt. Fijn is dat als het zo goed lukt.
De hoezen zijn ook leuk, maar ik heb geen idee van het hoe en wat.
Gaaf, zo'n schoonvader die zelf wol spint. De wol ziet er mooi uit.

Groetjes,
Inge

Anonymous said...

Awesome blog !
Greetings from Turkei

Maria said...

Annemieke,
ik ben ook heel blij met mijn pfaff, ik heb net dezelfde; En wat een leuke sleutelhanger, ga ik ook eens maken, nog veel plezier met al je mooie projecten, je gebruikt mooie stofjes!!!!!
Groetjes,
Maria.

Joke said...

Wat een prachtige wol is dit!
Is dit het garen wat je eventueel voor de broddellap wilt gebruiken?
Doen!!