Tuesday 4 October 2011

Van quiltbee naar kompas en tas


Vanmorgen hielden we de maandelijkse bee van mijn quiltgroep de Meerquilters bij mij thuis. Het was heel gezellig en we hebben weer een hoop ideeën opgedaan en uitgewisseld. Door de drukte vergat ik foto's te maken. Wat overbleef zijn de mooie rozen en 6 eitjes van kippen uit de tuin van een van de quiltdames. Zoals je ziet bestelde ik laatst 2 nummers van het Australische blad: 'Homespun' voor het eerst bijHappy Stitches. Ze werden snel verstuurd en zijn echt de moeite waard. Hele dikke nummers.


We aten deze taart en onderaan het bericht staat het recept voor wie het wil uitproberen. Het is een appeltaart 'van de plaat' met havermout. De appels komen uit mijn volkstuin! Het eerste jaar dat ik eindelijk een boom vol moesappels heb, heerlijk!


Deze kompascirkel heb ik afgelopen week in een blok gezet. Dat wil zeggen dat hij erachter zit. Eerst zorgde dat ik precies het midden had van de ondergrond stof. Daarna spelde ik mijn kompas onderste boven op de achterkant. Met de naaimachine naaide ik hem vast. Dan draaide ik hem om en knipte aan de voorkant de achterkantstof uit het midden weg en liet een zoompje zitten. Nu kon ik steeds een paar draadjes uithalen en het zoompje in de achtergrondstof maken en op het kompas naaien, zoals bij 'reverse applique'.

Eigenlijk kwam ik op dit idee omdat ik een andere methode van appliceren uitprobeerde die op zijn Engels: 'back basting applique method' heet en hier zie je hoe dat moet. Deze beschrijving staat ook in mijn rechter zijbalk bij de 'tutorials'.


Mijn dochter (21) maakte deze tas als cadeautje voor een vriendin. Ik vind hem zo goed gelukt en ben best wel trots dat ik hem hier even wilde laten zien.


Ze kocht de stof bij Ikea en we hadden het idee voor het patroon al een tijd terug van de site van Morsbags gehaald. Hier zit een hele organitatie achter, die met het maken en uitdelen van stoffen tassen, het gebruik van plastic tassen wil terugdringen. Goed idee vind ik!
Het patroon is wel aangepast. Ze maakte lange en korte hendels en een extra binnenvak. De hele tas is zo groot dat er een laptop in kan. Er zitten ook naden in zodat er een bodem ontstaat.En als laatste heeft hij ook een zelfgemaakte sleutelhanger. Ik had die vriendin wel willen zijn die hem kreeg!

Groetjes

Annemieke

Hier nog even het recept:

Appeltaart van de bakplaat:

Benodigdheden:
300gr zelfr. Bakmeel
150gr havermout
250gr (bruinebasterd) suiker
1 kg appelen
250gr boter
1 ei
Kaneel
Extra gedaan: zakje vanillesuiker, kan ook schil van 1 citroen en evtueel sap.

Meel, havermout, suiker en ei door elkaar mengen. De boter in het mengesel doen en dan met 2 messen in kleine stukjes snijden. Samenhangend deeg kneden en 2/3 op een vel bakpapier op de bakplaat uitrollen. Apples schillen en in plakjes snijden, dan dakpansgewijs op het deeg leggen. Bestrooien met kaneel. Rest van het deeg over de appels verdelen (in kriumels of reepjes). Oven op 180 graden voorverwarmen. Hete lucht oven op 175 graden. Ongeveer 35 minuten in het midden van de oven bakken. Serveer met een toef slagroom of warme vanillesaus.

Eet smakelijk!

6 comments:

ineke said...

wow mooi hoor, ik ben ook al heel lang bezig met een compass.Vind het een heel mooi patroon. groetjes ineke

Anonymous said...

Your compass block is very nice Annemieke. Delicious apple pie recipe also!

Mascha said...

Je compass ziet er schitterend uit.
Groetjes Mascha

Jane in Cumbria said...

Wat een goed idee om je compas zo op de achtergrond te zetten. Het is prachtig geworden. De tas is enig, en ik ga het recept uitproberen. Dank je wel!
groetjes
Jane

Parohia Plopii Slăviteşti said...

If you have toys and children clothes you don”t need pleas contact me or send them
to me : Ionescu Otilia , Romania , Plopii slavitesti , 147255 , Teleorman
thank you !
Ps. Greate blog!

Ulla's Quilt World said...

Hi! Greetings from Finland! Your quilts are so fantastic! It's so nice to find other quilters all around the world! :)