Saturday 22 June 2013

Pine Burr quilt


Hier ben ik helemaal weg van!!! Zo ontzettend leuk om te maken. Ik heb in geen tijden zoveel plezier gehad met mijn voorraad stofjes. En ja, er zit héél véél stof in! Net een taart met véél te veel slagroom, vruchtjes en chocola, maar zóóó lekker!!
Even wat feiten. Dit patroon heet : 'Pine burr quilt pattern'. Waar het patroon vandaan komt is niet helemaal te achterhalen. Er zijn quilts gevonden met dit patroon in de 19e eeuw in Engeland, USA en Rusland. Sinds 1997 is dit  het nationale quiltpatroon van Alhabama. 



I love this quiltpattern!!  It has been a long time since I had so much fun using my fabrics . Even some of my 'not so favorite' fabrics. And there is a lot of fabric in this block! It is just like a cake with way too much whipped cream, fruits and chocolate, but so delicious!!
Some facts. This pattern is called the pine burr quilt pattern. The origin of the pattern is not clear. Quilts with this pattern were found in the 19th century in England, USA en Russia. It is the national pattern of Alabama since 1997.


Wil je even zien hoe ik gisteren dit blok maakte?

Do you want to see how I constructed this block yesterday?

 
Ik ben begonnen met een ondergrond stof van 12 inch. Daarop gaf ik het midden aan. 

I started with a 12 inch square of background fabric and pointed out the middle of the square.



 Voor de lapjes om erop te naaien sneed ik stukjes van 3 bij 3 inch.

For the fabric to sew on top, I cut pieces 3 by 3 inches big.

Om te beginnen koos ik 4 rode. De lapjes vouwde ik diagonaal door het midden en nog een keer de scherpste punten op elkaar. Dan even de strijkbout erop.

I started with  4 red pieces. I folded them diagonal, twice, see picture above.

Met de dicht gevouwen punten naar het midden worden de 4 lapjes op de ondergrond gestikt.Daarna knipte ik de overtollige stof (punten) weg zodat ik een zoompje overhield van ongeveer 1/4 inch.

With the closed points to the middle I sewed them in place and cut of the extra bit of seam allowance.


Hier zie je dat ik bij de tweede ronde lapjes de stof wegknip.

Here you see me cutting.

 Dit is het resultaat na 2 ronden. Bij iedere nieuwe ronde neem je 1 of 2 lapjes extra.

This is the result after 2 rounds. To start a new round I took 1 or 2  triangles extra.

Derde ronde..

Third  round..



Bij deze vijfde ronde zie je dat ik ze eerst vast speld. Het neerleggen ging op het oog;)

You can see here, I pinned round 5 first, before sewing. I just eye-balled the placement;)

Nog een tussenstapje....Behalve dat ik het zo gaaf vind om te zien voelt het ook heel lekker aan. Er kunnen allerlei stoffen in allerlei kleuren en patronen in. Ook stofjes die ik normaal niet zo gauw zou gebruiken en die bijvoorbeeld al heel lang in de kast liggen zoals bij mij de meeste paarse stofjes.

And another step...I think this looks so beautiful and it also feels very nice. I think you can use all kinds of fabrics,colours and fabric with patterns (big or small) or without a pattern. I even used fabrics I normally wouldn't like to use often and fabrics that were in my closet for a long time, for example most of the purple ones.

Tadaa...Klaar!

Mocht je nog een erge leuke site willen zien, waar ik terecht kwam toen ik naar Pine burr quilts zocht, is deze van Lee Ann :nifty quilts.
Haar quilts en haar manier van werken zijn een grote inspiratiebron voor mij.

En weet je wat ik ga doen....nog meer blokken maken!!!

Tadaa..finished! 

Would you like to see a very nice blog which I found from Lee Ann, look here at  nifty quilts  Her quilts are amazing and her way of working is really a great inspiration to me.


Guess what the next thing is I will do now......make more of those blocks!!!

Groetjes
en een gezellig weekend! Lukt vast met dit super handwerkweer buiten!

Annemieke



Wednesday 19 June 2013

Cottage Garden bloemenmandjes en meer hexagons

Deze bloemenmand komt uit het boek 'Quilting the garden'  (Barb Adams & Alma Allen & Ricki Creamer). Deze liet ik nog niet eerder zien omdat ik een beetje aan het worstelen was met de ondergrond. Eerst zaten alle stukjes op linnen. Ik zag wel dat het erg grof en hard was maar het duurde nog even voordat ik het er allemaal afhaalde. Nu zit het op een okergele ondergrond. De kleur vind ik erg mooi maar om alle stofjes erbij te zoeken uit eigen voorraad viel niet mee.Ik ben nog niet zo tevreden met de 2 donkere sterren en wat blaadjes. Ook deze uitvoering heeft al verschillende applicaties gehad die er alweer afgetornd zijn. Tja zo blijf ik bezig, maar als het niet naar mijn zin is dan blijft het maar liggen.

In het boek staan 2 uitvoeringen zoals je hierboven ziet. De rechter vind ik het leukst. Misschien begin ik wel helemaal opnieuw en maak ik van het okergele blok iets anders, bijvoorbeeld een medaillonquiltje.Ik vind het niet erg om het blok weer te maken want ik ben nog steeds weg van dit patroon.

 De tuin puilt uit. Ook dit jaar hebben de klaprozen zich weer zelf opnieuw uitgezaaid. Hier bij de roze geranium.
 En hierboven bij de bieslook.

Alle planten staan veel hoger dan andere jaren, het geeft bijna een oerwoud gevoel. De klaprozen staan in de andere helft.

Een blauwe geranium...zo'n mooie kleur!

 Dit projectje gaat mee in een broodtrommeltje als we een eind in de auto moeten. Ik begon het in het voorjaar toen we naar Frankrijk reden en ik iets makkelijks wilde doen. Ik dacht ik kies kleuren uit die ik normaal niet gebruik zoals groene en oranje stofjes. Het ziet er nog een beetje simpel uit maar misschien wordt het nog wat.

En dit laatste project wat ik vandaag uit de kast haalde, naar een patroon uit het boek van Brigitte Giblin, liet ik wel eens eerder zien. Het heeft even geduurd maar nu ben ik begonnen met het opvullen van de hoeken. Ook dit zie ik in gedachten nog niet helemaal klaar. Waarschijnlijk komt dat ook omdat ik hier ook kleuren heb gebruikt die ik normaal niet pak.
Lizzy zat een beetje in de weg, maar ja,  als ik iets verder ben en wat meer vertrouwen krijg in de goede afloop van deze hexagonnetjes, laat ik weer een nieuwe foto zien.

Fijne avond,

Annemieke

Thursday 13 June 2013

Paperpieced koffiepot en double irish chain

Er zijn veel projecten waar ik mee bezig ben. En om alles eens op een rijtje te zetten zal ik ze laten zien. Dan wel verspreid over meerdere dagen anders wordt het zo'n lang verhaal...

Nummer 1:

Dit patroon heb ik bij  Sew-ichigo gekocht, ergens in mei denk ik.  Het is een  paper piecing foundation patroon. De blokken waren heel snel klaar. Waarschijnlijk omdat ik het zo leuk vond om te doen. Eerst had ik de koffiepot rechts gemaakt. Darna heb ik het patroon vergroot en dat zijn dan de pot en kopjes links. Er zijn nog meer patronen die ik nog kan maken, dus het wordt vervolgt.

 Nummer 2:
Van een hele berg rode lapjes en witte (of creme-kleurig) heb ik (samen met mijn dochter) een tijdje terug (Januari?) allemaal vierkantjes gesneden van 5 bij 5cm.  Als ik me goed herinner zo'n 3000! Het was de bedoeling om ze te gebruiken als begin en eind-lapjes tijdens andere projecten. Het was alleen zo'n rommelig gedoe op mijn naaitafel dat ik vanmorgen maar besloten heb om ze zo aan elkaar te naaien op mijn featherweight uit 1937. 

Dit zijn de eerste 2 blokken. Het wordt een 'double Irish chain'. Het patroon komt uit een boek van Bonnie Hunter . En als je links op haar site kijkt staan daar allerlei patronen. Echt heel veel! Dit project gaat natuurlijk nog wel even duren....

Deze clivia bloeide heel lang niet. Voor mijn vakantie heb ik de plant verpot en een paar dagen veel water gegeven. Toen we thuis kwamen, na 3 weken, zat er een knop in! Daar ben ik dan iedere dag een beetje blij mee.

In de volgende post komen nog meer projecten uit de kast, zeg maar.
We hopen op een beetje lekker weer in het weekend, maar het stormt hier voorlopig nog flink. Anders moeten we binnen maar wat verzinnen...niet zo moeilijk in mijn geval:)

Groetjes
Annemieke

Monday 3 June 2013

'Sticheries' uit Namibië

 Afgelopen 3 weken was ik ver weg in Namibië (Zuid-west Afrika). Stofjes vond ik niet echt maar wel deze geborduurde paneeltjes. Zo grappig,  vooral die met een heel verhaaltje erop over de dagelijkse bezigdheden van de vrouwen die ze borduurden. Ik ben ook blij met de dieren afbeeldingen, daar we die ook alle drie in het echt gezien hebben.

Ik hoop ze binnenkort tot een geheel te naaien maar alle afmetingen zijn verschillend dus daar moet ik nog even mee puzzelen.

Namibië: een ruig, uitgestrekt en grotendeels onbewoond land. De landschappen, kleuren en verschillende bewoners wisselen zich af.

 Zo'n verkeersbord kende ik nog niet....

 En als er dan onderweg dit gebeurd was ik ontroerd en blij tegelijk.

Mijn dochter doet een stage bij Naankuse foundation in Namibië.  Een van de projecten die ze daar doen is weesdieren opvangen. Wij mochten meewandelen met een jonge groep bavianen. Hier zie je mij en mijn dochter op onze rug. Het is natuurlijk de vraag wie hier met wie meeloopt....... Een geweldige ervaring!

 Dit is een volwassen baviaan.

En dit een babietje....maar wat zijn ze al snel, slim en beweeglijk zeg, daar kan geen mensenbabietje tegenop.

 Ik hen nog een paar foto's uit de (800!) foto's gehaald om hier te laten zien. Dit zijn 3 oryxen( gemsbokken).

En nog een olifant bij een 'waterhole' in Etosha nationaal park.

 Een van de 'slaapkamers' (lodges) waar we een nachtje sliepen in de Namibische woestijn.

 Een giraffe,super dichtbij .

 Kudu's (de grote) en impala's.

Dit is de  'crimson breasted shrike' . Enorm mooie kleur toch?

Tot zover maar weer even. Nu weer terug naar ons dagelijkse leven na deze bijzondere ervaring.

Mocht je nog naar de open dag van de quiltwinkel in Haarlem,  de Sampler willen, die is al op 8 juni a.s. zaterdag! Er zijn leuke aanbiedingen en het  nieuwe cursusaanbod is bekend zodat je je al kan opgeven voor het volgende seizoen.

Groetjes
Annemieke