Sunday, 20 May 2012

Mijn eerste quilt- My first quilt

Al even wilde ik ook deze oude quilt op mijn weblog zetten en na het lezen van haar berichtje kreeg ik weer een duwtje in de goede richting. In 1982 begon ik aan mijn eerste quilt naar aanleiding van een patroon in een Ariadne uit die tijd. De beschrijving was zo simpel: koop stof, maak malletjes, trek ze om en naai alles in elkaar. Ik dacht ook nog , dan maak ik hem lekker groot, 2.50 bij 2.65cm, dan past hij op een groot  twee persoons bed.
I wanted to put this old log cabin quilt on my weblog and after reading her post I thought now is the time to do it. I started this quilt in 1982 after reading an article in a magazine (see below). It said just buy fabric, make a template and cut all the fabric with your scissers. Than sew them together and you are done. I thought that sounds simple so I might as well make it a big one: 2.50m by 2.65m.

 Na een bezoekje aan de gordijnenwinkel (!) begon ik hieraan, maar het was natuurlijk een enorme klus, waar ik van tevoren geen idee van had en van schrik liet ik hem 8 jaar in de kast liggen. In 1990 ontdekte ik in Hoofdorp een quiltwinkeltje, die nu alweer weg is, maar in die tijd ook cursussen gaf. Daar vroeg ik om raad toen de bovenkant in elkaar zat voor een vulling.  Ik denk dat er een polyestervulling in zit, maar dat weet ik niet zeker.

After visiting a store with fabric for curtains (!) I started it but iit was such a big job that it scared me a little and I did not touch it for 8 years. I started finishing the quilt in 1990.  When I saw a little quiltshop in my town I asked for advice what to use for the stuffing. I think I bought polyester, but I am not sure.


 Zoals je hierboven ziet paste niet alle rijen zo precies in elkaar, maar dat vond ik toen geen probleem geloof ik. Ik heb hem met de machine gemaakt en alleen in  het midden doorgestikt. In die tijd naaide ik sowieso alles met de machine, met de hand duurde me te lang. Zelfs alle teddyberen die na 1994 kwamen maakte ik met de machine, maar dat is weer een heel ander verhaal. De Log cabin quilt is in al die jaren wel gewoon gewassen en in de droger gedroogd en blijft wel mooi moet ik zeggen. Degelijke gordijnstoffen denk ik ;)

It doesn't fit as nice a it should be but I didn't mind at that time I think. I did all the sewing with the machine and only quilted the pink square in the middle as you can see above. I washed and dryed the quilt in the machine and it stayed quite good I must say. Very decent curtain fabric! 

Het is tot nu toe nog steeds de grootste ( en zwaarste) quilt die ik gemaakt heb. Aan de achterkant zit dezelfde donkerblauwe stof als die van de rand. Daarom heen zit dan geen afsluitbies meer, maar zijn de voor-, en achterkant ingeslagen op elkaar genaaid.

Until now this is the biggest (and heaviest) quilt I ever made. The backing fabric is made of the dark blue fabric, the same one as thje one form the edge.

Sinds kort werk ik in de quiltwinkel , de Sampler in Haarlem,  voor het nieuwe team kijk even op dit berichtje van het weblog van de Sampler .  Op 16 juni houden ze open dag en is er gelijk  het nieuwe cursusprogramma, altijd heel gezellig.

I recently started to work in a quiltshop in Haarlem, called the Sampler. There is a new team photo taken, you can see it in this post from the weblog of the Sampler. On the 16th of june we present the new courses for the next season and there is a lot to do in the shop, every one is welcome than.

Gezellige zondagavond nog,

Groetjes
Annemieke

Sunday, 13 May 2012

Supergoof's trunkshow

Gisteren was ik in Naaldwijk bij de De Quilthoeve . Een mooie winkel die er erg verzorgd en gezellig  uitzag. Veel mooie stoffen en erg veel kantjes, daar ga ik zeker nog eens terug. Ook was ik daar naar toe gegaan voor een quiltshow van Supergoof !
Ik weet het , ik zag een aantal van haar quilts al eerder....maar ik kan er zo van genieten dat het weer een feest was om ze allemaal te zien en te voelen. Ja, als Ingrid (Supergoof) bij iedere quilt haar grappige, ontroerende en informatieve  verhaal verteld heeft, geeft ze haar quilts 'gewoon' door aan de mensen in de zaal. Dat vind ik wel bijzonder want niet iedereen zou dat zomaar doen denk ik.

Ze nam ook nieuw werk mee, wat nog in de maak was zoals de 'dancing dollies', een mandjesquilt en de rood/witte ruiten.

 De Sarah Morell quilt... erg mooi.

En zie je ..hier had ik de vingerhoedjesquilt gewoon even bij me. Alle quilts voelen zo lekker aan. Eigenlijk alsof ze al 100 jaar oud zijn en dat bedoel ik dan als een compliment! Waarschijnlijk komt dat omdat ze helemaal met de hand worden gemaakt, niet gestreken, zodat ze niet helemaal superstrak op de ondergrond komen. Als ze dan ook nog met de hand worden gequilt, daarna in de machine gewassen, gedroogd in de droger en gewoon dagelijks gebruikt worden, dan gaan ze er doorleefd uitzien en lekker aanvoelen natuurlijk!
Na Ingrid haar verhaal hoor je iedereen praten over hoe fijn het eigenlijk is als je gewoon op je eigen manier werkt,  met de door jouw gekozen stoffen, kleuren en materialen. Dat het ook niet uitmaakt hoe lang iets duurt als je er maar veel plezier in hebt. Tegelijkertijd kan het naaien en quilten je door moeilijke tijden heen helpen, als een soort 'quilttherapie' zal ik maar zeggen.

Van deze quilt ben ik bijna gesmolten....ik moet er steeds aan denken. Het is een rood/witte 'Nearly Insane'.
Dank aan Ingrid voor de supergezellige en leerzame ochtend!

Gezellige zondag nog,
Groetjes
Annemieke

Monday, 7 May 2012

boek: 'The Fabric of Sociëty' en boxed pouch (stoffen tasje)

 Zaterdag kocht ik dit boek bij Petra Prins in Zutphen:  The Fabric of Sociëty van Annette Gero . Een erg mooi en interessant boek over de geschiedenis van de quilts in Australië tot 1960. Het is niet goedkoop maar zeker de moeite waard.
 Behalve veel informatie en mooie foto's, staan er ook 29 patronen in van oude quilts, uitgevoerd door Kim Mclean. Hier boven zie je bijvoorbeeld  deze quilt ( dit is dus de echte..)van de Dancing Dollies.

 Net las ik bij Debby een berichtje over een: stoffen 'Boxed pouch'. Een hele naam voor zo'n tasje, maar hij doet zijn naam wel eer aan, want hij is echt vierkant op de hoeken en blijft goed in vorm.  Ik maakte hem in een half uurtje, echt heel snel! En heel leuk om te doen. Die gaat woensdag mee naar mijn moeder haar verjaardag!

 Je naait dwars door het uiteinde van de rits heen. Ik wist niet eens dat dat zomaar kon, maar het ging prima.


Hierboven stopte ik even mijn leesbril erin, past echt makkelijk. Het patroon komt weer oorspronkelijk bij Modern quilt love ( ik kan even nergens haar eigen naam vinden) vandaan. Een beschrijving met heel duidelijke foto's. Het is dat ik even geen rits meer had in die maat, anders was ik er vast nog een gaan maken vanavond, zo leuk vond ik het om te doen.

Groetjes
Annemieke