Tuesday 21 February 2012

Civil War Diairy Quilt, eindelijk klaar!


Durf het bijna niet te zeggen, maar in augustus 2008 begon ik aan deze quilt! Ik volgde een hele leuke Civil War Diairy Quilt cursus ( zo genoemd naar dit boek, gegeven door Cathelijn bij de Sampler in Haarlem. Naast dat we technieken leerde om de blokken te maken, kregen we steeds een stuk geschiedenis over de productie van textiel in de 19e eeuw en de burgeroorlog in Amerika.
Nadat de top in elkaar zat, bleef hij liggen, totdat hij gequilt zou worden...Hier hangt hij dan eindelijk. Je ziet hem hier voor het Cruquiusgemaal in Cruquius. Dit is de grootste stoommachine ter wereld die in 1849 tot 1854 de Haarlemmermeer droogpompte. Daarna tot 1912 de meer droog bleef houden en na 1934 museum werd. Ik dacht ik fotografeer de quilt bij een gebouw dat er ook al was in de tijd van de Amerikaanse burgeroorlog (die was van 1860 -1865). Door de harde wind die er stond was dit de enige bruikbare foto. Hij waaide bijna weg!


Detail van rechtsonder. Ik heb allerlei stoffen gebruikt, van oud tot nieuw, replica's en oude overhemden. Wel een beetje druk vond ik halverwege, maar ja, zo gaat dat bij mij wel vaker...


Omdat ik nou toch bij het gebouw stond wilde ik nog even wat ramen laten zien. Zijn ze niet gaaf? Deze foto's wil ik misschien nog eens gebruiken voor in een quilt.


Detail van rechts boven en


van links boven.


Dit raam heeft helemaal mooie vormen! Het gebouw is toch al zo'n 163 jaar oud en vorig jaar gelukkig gerestaureerd, want dat was hard nodig.


Detail van linksonder. In het vierde blok van links op de tweede rij zit een klein fotootje van president Obama. In het originele blok zat daar een foto van president Lincoln, maar omdat in dat jaar Obama president werd vond ik het wel leuk om hem erin te zetten.



Het achterkantje. Het quiltwerk was ik eerst met de hand gestart en helemaal niet tevreden over. Daarna helemaal uitgehaald en met de machine gequilt. Nu ik de quilt na een hele tijd wilde afmaken was ik natuurlijk mijn oude machine kwijt en moest het verder met de nieuwe. Nu zou ik het quilten misschien weer anders doen, maar vooruit, afmaken was voor mij nu belangrijker.


Bij deze quilt vind ik het patchwork toch het belangrijkst. Er zijn blokken bij die zo'n 70 stukjes bevatten terwijl de blokken maar 15 bij 15 cm zijn. Er zitten enorm veel uren in al het patchwork. De meeste blokken zijn op de paperpiecing methode gemaakt.


Deze foto is genomen op mijn bed toen hij nog een beetje lag te bekomen van de was en de droger. Hij meet in totaal 1.45m lang bij 1.45m breed. Alles is machinaal gedaan ook de 'binding' (dit voor het eerst, ging goed:) Gelukkig gebruikte ik 4 colourcatchers want die kwamen er toch wel bruin uit. Misschien van de buitenste rand. Die is nogal donker. Er staan hele kleine sterren op en ik kocht hem in Ohio in een 'Amish' gebied in een quiltwinkel daar. Als hij helemaal droog is ( ik durf hem niet te lang in de droger te laten) dan komt hij op de ontbijttafel te liggen.

Een gezellige avond,

groetjes
Annemieke

Friday 17 February 2012

over mijn nieuwe machine en van alles en nog wat


Om mijn nieuwe Pfaff uit te proberen maakte ik deze onderzetter. De machine werkt prima en heeft erg veel mogelijkheden. Ik hoop dat ik er weer snel vertrouwd mee ben. Dat moet wel want ik heb mijn oude Pfaff ervoor ingeruild, best wel spannend.
De kopjes van dit Poolse servies spaar ik graag bij elkaar. Het liefst heb ik ieder kopje met een ander patroon. Er zijn er zoveel! Ik kreeg er een paar voor mijn verjaardag en soms zien we een winkeltje met het servies als we op vakantie zijn.


Dit is mijn nieuwe naaimachine, een Pfaff quiltexpression 4.0. Hierbij ligt het eerste project, een mapje voor de e-reader van mijn man.


Dit is een ienie-miniquiltje bedoeld als sleutelhanger.Ik naaide hem op rasterquick, er zit vulling tussen en hij is ook nog doorgequilt. Het hele quiltje meet 5 cm bij 5 cm. Hij is op de post gegaan als cadeautje en zal nu wel aangekomen zijn, dus kan ik hem hier even laten zien. Een gepriegel, maar wel leuk om te doen.


Deze berg schapenwol uit Groningen heeft mijn schoonvader(93 jaar!) gesponnen. Alle wol heb ik net gewassen en de strengen moeten nog wel tot bolletjes worden opgerold. Dan moet ik nog bedenken wat ik ervan zal maken. Er zijn in ieder geval 21 strengen van dezelfde kleur, nog 4 andere lichte en 4 donkere. Mijn schoonvader spint nog iedere dag. Hij zou graag wat verkopen maar veel mensen willen geen echte schapenwol dus dat is wat lastig. Hij breit in ieder geval ook wel zelf op een zelf gemaakt breiraam ( het is niet echt een machine, meer als een groot punnikraam). Hij zegt dat het goed voor je gezondheid is als je iedere dag bezig blijft!!


Deze 2 katoenen hoezen (ter grootte van een klein bed, kindermaat of bedstede maat?)kocht ik een tijdje terug in een tweede hands winkeltje. De meeste oude knopen zitten er nog aan en de stof voelt erg zacht. In de rode zit helaas een gat. Verder is er genoeg stof over om te gebruiken.

Leuke kleuren en streepjes toch? Ik hoop dat het niet al te versleten is om te gebruiken. Zouden ze vroeger ook hoezen gebruikt hebben voor de bedden, de meeste mensen in Nederland gebruikte toch dekens? Weet iemand van jullie dat?

Nog iets meer info: De maten zijn 1.27cm bij 165cm. Verder zijn ze machinaal in elkaar gezet maar de knoopsgaten zijn met de hand gemaakt.


Verder blijf ik regelmatig werken aan mijn Lucy Boston blokken. Er moeten nu ontzettend veel beige stukjes genaaid worden als rand om alle blokken. Dus daar ben ik nog wel even zoet mee.

Gezellig weekend,

Groetjes
Annemieke