Thursday 18 August 2011

Homemade quiltframe



Dit is het resultaat van een paar weekjes nadenken en uitproberen. Het quilten kan nu beginnen want dat moet ik nog wel oefenen op zo'n groot frame. Ik ben er wel blij mee want het is beter geworden dan ik gedacht had.

Het frame bestaat uit twee schragen van Ikea, ze heten Vika artur. Aan de scragen heb ik niets veranderd. Daarnaast heb ik samen met mijn man, een rechthoekig frame gemaakt van wit pvc.


Aan de linkerkant zijn de pvc stukken aan elkaar vastgelijmd.


Aan de rechterkant boorden we gaatjes in de lange buizen en boven en onder een gaatje in de stukken waar de lange buizen ingeschoven worden. Op deze manier kan je de lange buizen draaien en ze vastzetten met pinnen die in de gaatjes passen. De stof staat nu goed strak gespannen.

Hierboven zie je zo'n pen.

Aan ieder van de drie buizen zit een strook stof geplakt met ductape. Recht plakken ging redelijk goed omdat de stof ruitjes heeft.


Op de markt kocht ik 2 bretels en haalden ze uit elkaar zodat ik 4 losse stukken had. De stof wordt nu naar rechts en links ook nog strak gespannen.



Op de voorste buis zitten alle drie de lagen: top,vulling en achterkant op gelijke hoogte aan een frame-strook vast. Aan de middelste buis zit alleen het andere einde van de achterkant vast en aan de laatste buis zit de top aan de strook geruite stof geregen. Het oprollen op de buizen is niet overal in hetzelfde richting gedaan. Op deze manier komt de top strak over de vulling en achterkant heen te liggen. Op de foto's is te zien dat de vulling niet wordt opgerold maar over de acherkant-rol heen naar beneden hangt. Op de vulling staat dus geen spanning.


Het buizenframe zit vast op de schragen met 4 bandjes met klittenband erop. Je kan zo goed zien dat de schragen makkelijk te verstellen zijn, in hoogte en ook schuin, dat laatste is erg handig vind ik.



Voorlopig zal ik nog veel moeten oefenen. Het lijkt me in ieder geval al handig om grote quilts te sandwichen. Tot nu toe kan ik zeggen dat het een klus is voor 2 personen om de buizen op het frame te leggen als alle lagen al aan de buizen geregen zijn. Je moet dan anders wel erg veel vasthouden. Verder is het geen kleine 'jongen' maar mocht ik hem te groot vinden kan hij altijd nog ingekort worden. We zien wel.

Het gebruik van pvc zag ik eerder bij vaste frames, dan is alles van pvc en is het frame niet verstelbaar. Ook het gebruik van de Ikea schragen zag ik al vaker bij andere meubels, ze lijken me erg handig. De combinatie van alles in mijn quiltframe is eigenlijk niet zo ingewikkeld en is makkelijk los te halen. Het frame kan dan los opgeborgen worden van de schragen.

Tot de volgende keer met meer klein quiltwerk.

Groetjes,

Annemieke