Monday, 18 July 2011

'wind en zee' quiltje klaar!

Allereerst bedankt voor alle super leuke berichtjes op mijn vorige bericht! Nou was ik daar even blij mee. Die grote applicatie quilt hangt nu aan de muur en ik loop er iedere keer even expres langs om te genieten!


Wat een regen vandaag!! Je kan wel zien dat de foto's wat donker zijn. Ik kwam ook kletsnat thuis maar ik had in ieder geval de quilt bij de molen gefotografeerd!
De quilt bleef door de wind en de nattigheid gewoon aan de brug 'plakken'!


Deze quilt lag al heel lang onaf in de kast. Ik ben er denk ik in 2006, op vakantie in de Vendeé (Frankrijk) aan begonnen. De molentjes zijn van Japanse stofjes en Japanse patroontjes gevouwen. Ze zitten dus niet helemaal vastgenaaid. De stof met strand en plaatjes kocht ik in Frankrijk. Toen het aan elkaar zat vond ik het erg druk en bleef het maar liggen.


Nu ben ik blij dat hij toch af is en neem ik hem mee naar Frankrijk in september. Daar hangen we hem in ons Franse huisje, aan de kust. Grotendeels van het jaar is dat verhuurd maar in het voorjaar en najaar gaan we zelf meestal. Daar past hij goed.
De naam van de quilt is dus: 'Wind en zee'.
Hij is met de machine genaaid en doorgequilt. De vulling is volumevlies (een hele dunne vulling).
De maten zijn: 75 cm x 90 cm.
De achterkant-stof is een lichtblauwe stof van Ikea.


Dit is een roos van een rozenstruik die mijn vader al in 1960 van zijn vader uit Leiden kreeg. Sind mijn vader er niet meer is, zorg ik voor ze. Met een beetje koeienmest in het voorjaar komt hij ieder jaar gelukkig weer in bloei.

Dit zijn de stokrozen kleurtjes van dit jaar, wel een beetje verwaaid en ook nat natuurlijk. Ik heb niets gezaaid, alles kwam vanzelf weer terug. Gave kleuren toch?


Voor het eerst doen de artisjokken het goed en hebben we appels. Andere jaren waren de rupsen ons voor. Ook de besjes van de Japanse wijnbes zijn al heerlijk.


En ook wij, Goofie en Lizzy waren kleddernat en keken of we alsjeblieft weer naar binnen mochten. Nou dat hebben we maar gedaan, eerst afgedroogd en dan hondenbrokjes en een warme beker thee voor het baasje. Nu gaan we bedenken wat we verder nog af kunnen maken;)

Groetjes
Annemieke

Tuesday, 12 July 2011

Klaar!!! Applicatie/sampler quilt finished!


Aan het eind van de middag, vlak voor de regen, toch mijn applicatiequilt nog even op de foto gezet. Zonnig weer was beter geweest, maar de weersvoorspellingen zagen er niet best uit en ik kon niet meer wachten...Ben opgelucht, blij, maar ook een beetje onwennig dat deze quilt klaar is. Er zitten heel veel uren in en 'uitprobeersels'.
Ik zal hem even uitvouwen en hier komen de blokken van boven naar beneden, beginnend van links naar rechts:
Zelf getekend, maar het idee is van een oude quilt. Leuk blok, kon ik goed biais maken en besjes appliceren oefenen. De driehoekjes rechts hiervan, zijn overgebleven stukjes van de 'vliegende ganzen' even verderop. De 'churn dash' blokjes zijn enkele van mijn favoriete patroontjes.


Ook een eigen blok en ook dit idee komt van een oude quilt. De mandjes daaronder zijn uit een boek van Gwen Marston.


Dit huis is uit het boek: You're invited van Blackbird design. Ik heb alleen het huis zonder patroon gemaakt dus het wijkt een beetje af. Erg leuk om huizen te maken! Daaronder maakte ik voor de eerste keer 'vliegende ganzen'. Ook blokjes die ik zeker nog vaker zal maken.


Dus kwam er nog een huis. Deze is zelf bedacht, maar ik ontdekte de William Morris- achtige bloemtjes van Michele Hill en was er helemaal weg van. Of ze nou helemaal bij het huis passen, daar ben ik nog niet uit, maar ze zaten er al op voor ik het wist.


Dit blok maakte ik ook zelf. Het appliceren en zelf blokken tekenen leerde ik, een paar jaar geleden, van Lucy uit mijn quiltwinkel De Sampler .


Dit was een zelf bedacht blok die eerst onderin de kast belandde maar hij mocht toch meedoen. De hardroze stof is uit de zestiger jaren van een tafelkleed van mijn moeder. Het stofje ( en ook wat vaal roze stukjes) komen nog een paar keer terug in de quilt. De vogeltjes tekende ik zelf maar de aardbeien zijn weer van Michele Hill.


De hexagonbloemetjes kwamen tot mijn verbazing ook onder uit de kast. De kleuren waren een beetje afwijkend maar het was toch al een wat bont geheel, dus na wat wikken en wegen, zijn ze in de vaas beland.


Mijn zelf gemaakte, laatste huis. In zo'n huis met een veranda wil ik nog weleens wonen. Ik word blij van die oranje kleur (replicastofje), vooral als hij met rood of roze gecombineerd wordt. De balletjes zijn van restjes en ga ik gauw nog eens maken.


Dit is ook een blok waar ik er maar een van maakte. Ook deze heb ik naar aanleiding van een cursus gemaakt bij mijn quiltwinkel De Sampler in Haarlem, tijdens een cursus: feathered star. Een goede cursus om precies te leren werken. Ieder klein foutje in dit blok zag je direct en moesten we dan ook gelijk weer uithalen, net zolang tot hij helemaal goed was. Ik vind het een erg mooi patroon. De teckeltjes zijn van Janet Kime en zijn volgens de paperpiecing methode gemaakt.


Nog even de quilt op het hekje van mijn volkstuintje. Hij hangt wel op de grond maar hij moet nog gewassen. Dat stel ik nog even uit want ik vind het toch spannend.


En hier is hij dan helemaal...ik ben er echt blij mee. Hij ligt op het gras van een parkje dichtbij.


Ik zit steeds naar de quilt te kijken en hij voelt ook heel lekker aan, niet geheel onbelangrijk vind ik. Hij komt in een lange gang te hangen en eerst maar even kijken of hij na het wassen recht wil hangen;)

Hier komen nog even de maten en wat wetenswaardigheden:

de maten: 1.95m br.x 2.08m l.
Alle blokken zijn anders van maat omdat het overgebleven blokken of blokken n.a.v. een cursus waren, alle tussenblokken zijn ook anders van maat. De quilt is in grote blokken op de 'quilt as you go' manier aan elkaar gezet. Borduurwerk met DMC, 2 draadjes dik.
quiltwerk: dik en dunner katoenen haakgaren, dmc borduurgaren, WDW quiltgaren (verloopt van kleur) uiteprobeerd en alles gequilt zonder patroon en zonder quiltring.
stof: voor- en achterkant katoen. De stofjes kwamen uit de voorraad. Sommige restjes van een quilt uit 1991 en het hardroze ( achter 2011) en het grauw roze ( in de 'churn dash' en 'broken dishes' blokjes bv) van een tafelkleed uit de jaren 60. Ik gebruikte van alles door elkaar maar probeerde wel steeds kleurtjes terug te laten komen en op te maken!
vulling: wollen Hobbs.

Mocht ik nog iets of iemand vergeten dan is dat niet met opzet gedaan. Mijn werkwijze was nogal rommelig maar het was leuk om te doen. Een wit laken aan de muur was dan ook erg handig om de blokken op te hangen en (heel vaak) weer te verschuiven.

Alvast bedankt voor het lezen en kijken van mijn lange verhaal!

Groetjes

Annemieke

Wednesday, 6 July 2011

In Wales, Jen Jones exhibition en meerIn juni bezocht ik een tentoonstelling in Lampeter in Wales van het Jen Jones quilt centre. Eerst koffie met 'Welsh pancakes' in de lunchroom er naast genomen en die waren heerlijk! Mijn man daar met pc geïnstalleerd en ik naar de quilttentoonstelling. De titel van de tentoonstelling is : 'Oh that summer would last forever'. Veel lichte kleuren en ook een hele gele quilt. Het was nog vroeg en voordat ik er erg in had, liep Jen Jones zelf met me mee om uitleg te geven. Ze kan enthousiast over de quilts vertellen. Ze heeft een enorme verzameling quilts waaruit enkele voor deze tentoonstelling waren geselecteerd. Als je wilt kan je in Wales naar haar winkel (op afspraak) om oude quilts te kopen maar dat heb ik nog maar even niet gedaan...lijkt me nogal prijzig. De tentoonstelling is erg goed verzorgd zoals: het ophangen van de quilts, de verlichting, goede informatie en mooi bij elkaar gezocht.


Ook de metalen bedden waren in de kleuren van de quilts geverfd. Hier op de foto staat Jen Jones rechts. De quilts zijn enorm uitgebreid door gequilt. en allemaal in hele goede conditie. Deze lijken niet zo typisch uit Wales maar dat zijn ze wel allemaal.


Deze lag achter glas en is gemaakt van plaatjes van zijde in hele mooie kleuren. De plaatjes uit de jaren dertig zaten gratis bij pakjes sigaretten!Deze donkerblauwe/beige quilt had nog zijn glans en is dus nooit gewassen.
De twee hier boven zijn allebei wel volgens een typisch patroon uit Wales gemaakt maar wel in veel lichtere kleuren dan dat de meeste quilts zijn.Dit had ik zo wel thuis neer willen zetten! Het poppenquiltje staat niet zo scherp op de foto maar wilde hem graag laten zien. En dan dat bedje in het rood....zo mooi.Een detail foto van een hele gele quilt.Een schitterende quilt, jammer dat mijn foto's niet zo best waren. Van enthousiasme over wat ik allemaal zag, heb ik niet zo op het fotograferen gelet.En als laatste een grote stapel rood/witte.... helemáál een paar van mijn favorieten.Dit zijn de quiltboeken die ik op vakantie kocht. De eerste vond ik in Dublin. Die Ierse plaatjes kan je opstrijken. Ik weet niet of dat er zo gauw van komt maar die plaatjes zien er zo ingewikkeld uit, daar raak ik niet op uitgekeken.

Het tweede boek komt uit het American Museum in Britain en het boek (en het museum!)is erg de moeite waard. Alle quilts staan er helemaal in en met een detail foto. Daarnaast is er ook bij iedere quilt veel informatie geschreven.
De quilts in het museum zijn ook allemaal indrukwekkend en vele zijn erg bijzonder. Ik zou graag nog eens terug gaan als er een speciale quilttentoonstelling is want dan kan je ze nog beter bekijke, is me verteld door een museummedewerkster.

Het derde boek kocht ik, samen met het geborduurde kleedje onder de boeken, in het Jen Jones centre. Het boek had ik al eens op mijn verlanglijstje gezet en het was daar niet zo duur. Ze verkochten in het winkeltje nog veel meer leuke dingen, zodat het moelijk was om te kiezen. Omdat ik zo van rood/wit houd kocht ik het kleedje. Het heeft nog zijn originele glans dus is nooit gewassen denk ik. Het borduurwerk vind ik wel bijzonder en zag het nooit eerder. Het zijn net spinnenwebjes.Dit zijn de spinnenwebjes van dichtbij.

Verder probeer ik een grote applicatiequilt af te maken die er al zo lang ligt en maak ik samen met mijn man een quiltframe!! Dat is wel een heel experiment. Hierover gauw meer.

Groetjes
Annemieke